Leonardo da Vincis sprinklersystem hade spolat bort alla dina möbler

Enligt myten sköljde Leonardo da Vincis sprinklersystem bort ett helt kök efter att en fest spårade ur. Utvecklingen har gått bra mycket framåt sedan dess.

Det sägs att det var Leonardo da Vinci som uppfann det första sprinklersystemet på 1400-talet. Han byggde dessutom en enorm ugn och ett automatiskt transportband till samma uppdragsgivares kök. Genom en serie olycksaliga händelser utbröt en brand i samband med en fest. Sprinklersystemet visade sig fungera men dessvärre spolades hela köket bort.

Det är svårt att bevisa sanningshalten i historien. Ett modernt sprinklersystem är hur som helst anpassat helt efter lokalerna som det sitter i och sköljer inte bort hela möblemanget om det skulle börja brinna. Istället släcker det eldsvådan snabbt och effektivt utan att hela huset tar skada på köpet.

Ett modernt sprinklersystem dränker inte dina lokaler men släcker effektivt bränder

Ett sprinklersystem är det bästa sättet att förhindra att en brand sprider sig eller förstör hela byggnaden. Du behöver inte bekymra dig över att det ska uppstå en flodvåg eller att hela huset ska vattenfyllas. Dagens sprinklersystem är konstruerade för att släcka alla typer av bränder utan att dränka lokalerna.

Det hade så klart varit intressant att se Leonardo da Vincis galna sprinklersystem i verkligheten. Men det är borta nu och hur som helst är det nog bättre att installera ett modernt system istället. Det kommer att fungera på ett tryggt och effektivt sätt, även om din gigantiska ugn fattar eld på festen.

Läs mer om sprinklersystem, gå till denna sida: https://www.maxcon.se/